Tanssiteoksen kriminalisoiminen on voimakas ele

Kalevassa 6.2. julkaistun artikkelin mukaan Itä-Suomen rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Riisuttuna –tanssiteosta lakia rikkovana, koska sen osallistumiseen ei ole ikärajaa.

Tolvanen on etukäteen huolissaan myös teoksen mahdollisesta seksuaalisesta luonteesta. Hän pohtii, voiko teos julkisesti loukata sukupuolisiveellisyyttä, ja mahdollisesti vielä alastomien lasten läsnä ollessa.

Alastoman tanssiteoksen kriminalisoiminen on voimakas ele. Se kertoo pelko- ja häpeäkulttuurin läpäisemästä suhteesta kehollisuuteen ennemmin kuin Suomen lain asetuksien ylittämisestä.

Tutkija Taina Kinnusen mukaan Pohjois-Pohjanmaa on maailman kosketuskammoisinta seutua. Sotien jälkeen sylittä kasvaneita on paljon. Tämä jos mikä aiheuttaa eheytymisen tarpeita kehotietoisuudessa.

Riisuttuna -harjoitukset

Ajatusta vasten on erityisen herkullista työstää Riisuttuna -teosta juuri tällä maaperällä, jolla on maine teknologian ja yliopiston kotipesänä. Lentokentällä Ouluun saapuessa pinkin värinen mainoskyltti lupaa: ”Tervetuloa älykkääseen kaupunkiin”. Alastomuus on ihmisyyteen kuuluva peruselementti, josta ainakin ensiajatuksella tekniikan ihmeet, internetin etäisyys tai älyllinen askartelu ovat kovin kaukana.

Ennakkomarkkinoinnin mukaan teos pohtii ihmisyyteen kuuluvia rooleja ja käyttäytymismalleja. Teoksen saamasta huomiosta ennen varsinaista esitystä voi päätellä, että ei vain Pohjois-Pohjanmaa, vaan koko Suomi on maailman kosketuskammoisinta seutua ja kehotietoisuuden eheyttävän kokemuksen tarpeessa.

Koska varsinaisesta esityksestä ja sen mahdollisista rikkomuksista sukupuolisessa siveyskäyttäytymisessä ei voi vielä puhua – esitys on parhaillaan tekovaiheessa, käytännössä se ei siis ole vielä edes valmis – voi puhua siitä ilmapiiristä ja asenteellisuudesta, johon kyseinen teos on syntymässä.

Ihmisen varhaishistoriasta asti alastomuudella on ollut suuri rooli kaikessa perustavimmassa syntymästä siirtymäriitteihin. Alkukantaisimmissa heimokulttuureissa alastomuus näyttelee yhä ratkaisevaa osaa. Alastomuuden liittäminen pelkkään seksuaalisuuteen on julma katsantokanta ihmisyyteen ja kehollisuuteen, puhumattakaan ihmisen tunne-elämästä ja psyykestä – onhan niin, että ihmiskeho on tärkein tunnemuistin välikappale.

Etukäteen käydyn keskustelun puitteissa voisikin kysyä, onko niin, että alastomuus koskettaa suomalaisen arkea vain kahdessa tilanteessa: peseytyessä ja kun aiotaan harrastaa seksiä.

Ja kun Riisuttuna-teoksessa ei ainakaan peseytymisestä näytä olevan kysymys, siitä tehdään rikos. Käsittääkseni vielä useissa kodeissa vanhemmat ja lapset sentään kuitenkin saunovat yhdessä.

Uutiskynnyksen ylittävä asenteellisuus teoksen ympärillä kertoo enemmän suomalaisesta kehokokemuksesta kuin teoksesta itsestään.  6.2. Helsingin Sanomat otsikoi, että Riisuttuna -teokseen saa osallistua vain alasti. Tieto pitää paikkansa – ainoastaan joidenkin kaavailtujen esitysten osalta.

Myös journalismin alhainen medianlukutaito hämmentää. Näen jo mielessäni radio- tai lehtitoimittajan katseen Oulun Musiikkijuhlien esitettä lukiessa: Alastomuutta! Mitä! Seksiä! Ja vielä julkisesti!

Essi Kummu, kirjailija

Riisuttuna –teoksen työryhmän jäsen

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Tanssiteoksen kriminalisoiminen on voimakas ele

  1. Fiksu teksti. Mutta toki teoksessa kuin teoksessa se pointti on siinä miten se alastomuus esitetään. Jos näytelmässä tai elokuvassa on alaston lapsi (tai mikä tahansa muu nisäkäs) mutta tunnelataus ja ajatus on jossain muualla niin se on täysin okei eikä kettään (no hiton harvaa) kiinnosta. Mutta jos se kohtaus rakentuu juuri tälle alastomuudelle niin se on vähän toinen juttu. Jos tanssiteoksen nimiki on ”Riisuttuna” niin onko se kumma että ihmiset on lasten osallistumisesta huolissaan. Sehän on jokaisen omassa päässä minkä kokee seksuaalisena ja minkä ei.

    Ja tämähän on teille vallan mainiota mainontaa, hienoahan se on kun ihmisiä puhuttaa jo ennen esitystä.

  2. Tuleeko kuvia esityksestä, kun siis on jo riisuttuna ”aseet” paljaina. Roolit ja tittelit pois heitettyinä. Hienoja noi harjoituksien karate potkut. Uskallatteko tehdä ne myös alasti? Vaati ainakin aika paljon rohkeutta. Oliko vaikea löytää naisia, jotka uskaltaa vetää ”munasilteen” julkisesti.

  3. Tämä tapaus tuo minulle mieleen kysymyksen: pitäisikö julkisissa saunoissa ja esim kylpylöiden suihkuhuoneissa olla K18-rajoitus? Siltähän tämä alkaa vaikuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s